Speculum

Monday 27 May 2013

Youkai, časť druhá (koniec)



Kappa
Kappa je jedným z najpopulárnejších youkai Japonska. Zaujímavé je, že jeho popularita zďaleka presahuje hranice folklóru: kappa je napríklad maskotom viacerých prefektúr alebo ako roztomilá figúrka na plagátoch zákazu fajčenia a ďalších. Pôvodne je to však privandrovalec z náhorných plošín Číny, pričom jeho príbeh je veľmi zaujímavý a aktuálny aj pre nás.  


 Keď sa s istých príčin kappa rozhodli emigrovať z Číny, rozdelili sa na dva prúdy- jedna časť sa vybrala do Japonska a druhá časť sa usadila v centrálnej Európe okolo Dunaja, v oblasti dnešného Maďarska a Slovenska! A naozaj, kappa zdieľa mnoho charakteristík s našimi vodníkmi: žije vo, alebo pri vode, je zelený (zvyčajne), ťahá pod vodu ľudí ale aj zvieratá. Má však aj odlišné prvky: kým náš vodník vzhľadom pripomína skôr človeka, japonský kappa  sa najčastejšie popisuje ako približne 1m vysoké stvorenie s pancierom korytnačky, dlhými prstami na rukách a nohách spojených blanou, zobákom a preliačeninou na hlave, v ktorej nosí vodu. 

河童 kappa
  

Kappa, ktorí stiahli pod vodu chlapca
















       V rôznych oblastiach Japonska sa jeho výzor môže v detailoch líšiť, ako aj jeho meno: niekde sa nazýva suiko (vodný tiger), inde zasa kawataró, kawauso atď.  Na rozdiel od svojich európskych príbuzných má vampiristické črty: Nielenže ťahá ľudí pod vodu, ale z nich aj vysáva krv a vnútornosti, a to žiadnym elegantným spôsobom, ale o to praktickejším: cez zadok. Takže pozor na shirikodamu, dušu, ktorá podľa Japoncov sídli práve tam! Kappa má však aj dobré vlastnosti- je veľmi úctivý a slušný. Miluje sumo  a rád vyzýva pocestných na zápas. Pozor však na to, kappa je napriek svojej výške silnejší ako človek, preto vás pravdepodobne porazí! Jeho úctivosť je však aj jeho záhubou- ak vás kappa vyzve na súboj, slušne s ospravedlňte a nezabudnite sa pokloniť. Zásady japonskej etikety totiž vyžadujú, aby sa aj kappa poklonil- pri čom mu vytečie voda z tanierika na hlave a tým príde o veľkú časť svojej sily- a to je vaša šanca na útek.  Kappa má však aj rozsiahle vedomosti ohľadom liečivých bylín a môže fungovať ako váš spojenec a pomocník- ak s ním uzavriete ústnu zmluvu, je zaviazaný vám pomáhať a liečiť. To, že Japonci berú svojich youkai vážne, dokazuje niekoľko mumifikovaných kappa, ktoré nájdete ako raritu v miestnych múzeách. Existujú dokonca záznamy o krížencoch kappa a ľudí, keď si títo youkai uniesli ľudské ženy za manželky. Všeobecne sa verilo, že ak malo novorodené dieťa príliš veľké ústa alebo červenú tvár, bolo potomkom kappu. Takého deti boli nečisté a preto sa odkladali na križovatkách, kde si ich mal vyzdvihnúť otec- kappa youkai. 

Mumifikovaný kappa

Kappa je aj názov novely Ryuunosuke Akutagawu, v ktorej autor kritizuje skostnatenú japonskú spoločnosť a jej maniere. V animovanej podobe odporúčam pozrieť film Kappa to Coo no natsuyasumi, v ktorom moderný chlapec z Tokya nájde v kuse kameňa skameneného kappu z Edo obdobia, ktorý sa preberie k životu. V krátkych epizódkach Kappano Kaikata, alebo ako chovať Kappu si protagonista Watashi v miestnom obchode kúpi kappu a návod, ako ho vychovať.

Kitsune, (Inari, Kumiho)
Pod týmto názvom sa neskrýva nič iné než líšky, aj u nás obdarené v rozprávkach schopnosťami ako prešibanosť alebo prefíkanosť. V Japonsku (a  aj inde v Ázii- kumiho je kórejský ekvivalent) sú veľmi populárnym námetom. Možno pre to, že ich základnou vlastnosťou je schopnosť meniť sa na ľudí, pričom sa dokážu zmeniť ako na muža tak aj na ženu. A s obľubou sa menia práve na krásne ženy, aby mohli zviesť muža, vydať sa za neho a mať s ním deti. Takéto manželstvá nezvyknú dopadnúť dobre- skôr či neskôr manžel príde na tom že jeho krásna žena je v skutočnosti líška a tá potom musí ujsť. Nesmieme týchto oklamaných mužov ani ľutovať- líšky sú zvyčajne verné a starostlivé manželky, navyše sú krásne ale aj veľmi inteligentné a ich deti zdedia nadpriemerné nadanie, a ovládajú mágiu. Líška sa premení na kitsune, keď dosiahne vek 100 rokov a každé storočie jej narastie ďalší chvost. Najmocnejšie líšky ich majú až 9! 

Kitsune



Mytológia a folklór rozlišuje zenko, božské kitsune asociované s inari (Inari je líščie božstvo, je uctievaná vo svätyniach, ktoré sú ozdobené početnými soškami bielych líšok), a yako, ktoré robia neplechu. Takéto yako zvyknú posadnúť človeka- najčastejšie ženy- ktorá sa potom správa ako duševne narušená osoba. Vyhnať ju môžete tak, že jej na výmenu niečo ponúknete. Našťastie to nemusí byť nič veľké- líšky sú veľké maškrtnice, takže im stačí ponúknuť jedlo.
Čo však líšky neznášajú, sú psi a obmedzovanie, zatvorenie do malého priestoru. Radi vytvárajú ilúzie, ktorými potom klamú ľudí. Môžu mu však aj priniesť dary v podobe ochrany, vedomostí alebo dlhého života.

Kitsune Yomeiri, Svadobný sprievod líšok na japonskom festivale

Ku kistune sa viaže napríklad legenda o kistune yomeiri, alebo svadobný sprievod líšok. Ľudia kedysi zvykli vravieť, že sa líšky ženia, keď pršalo a zároveň svietilo slnko a na oblohe sa objavila dúha. Tento sprievod však nikto nikdy nevidel- a ani nesmel vidieť. Ľudia sa nemali čo miešať do vecí youkai, a ak to porušili, čakal ich náležitý trest. Kitsune yomeiri je námetom prvej epizódy z filmu Akira Kurosawu Yume - Slnečno počas dažďa .
Kitsune sa často objavuje v anime a mange, kde ich najčastejšie pripomínajú nešpecifikované postavy s uškami. Hlavnou hrdinkou/hrdinom je líška v grafickej novele (a anime) Wagaya no oinari-sama, ktorá figuruje jednak ako uctievaná inari, ale aj ako prešibaná kitsune a to ako v mužskej, tak aj v ženskej verzii.
A máte chuť na romantiku, prečítajte si shoujo KamisamaHajimemashita, kde kitsune funguje ako shikigami hrdinnky, ktorá sa zo dňa na deň stane kami. Odporúčam aj Otome youkai Zakuro, ktorá sa odohráva v alternatívnom Meiji-Japonsku a hlavnými hrdinkami sú tri hanyou líštičky.
Známa 9-chvostá líška sa samozrejme nachádza v mange/anime Naruto- ak máte chuť na nekonečný shounen, smelo do toho!

Tanuki je ďalším populárnym, aj keď pre západ trochu obskúrnym youkai. Je to druh japonského medvedíka čistotného a nazýva sa aj bake-tanuki. Má podobné charakteristiky ako kitsune- vie meniť podobu (zmena môže zahŕňať aj neživé predmety, ako čajové konvice (bunbuku chagama) a navyše je ešte známy trickster. V literatúre sú často zobrazované s humorom (platí aj na mangu a anime) a aj ľudí často okabátia len preto, že sa chcú zabaviť na ich účet.

Suvenír- fľaša na saké v podobe tanuki. Na fľaši, ktorú drží v ľavej ruke, sa nachádza hachi (osem), šťastný symbol

 Tanuki sú pôžitkári a majú radi jedlo, saké  a ženy a platia za ne začarovanými peniazmi, ktoré sa neskôr premenia na suché listy. Tanuki však môžu priniesť aj šťastie- jednou z najneprehliadnuteľnejších charakteristík sú ich gule, ktoré figurujú výrazne aj v umení- tanuki svoje mužné časti využívali na rôznorodé činnosti, ktoré zahŕňali chytanie rýb, ochranu pred dažďom, mohli ich použiť ako tatami, ako čln či namiesto voza, alebo napodobniť iných youkai
Tanuki využívajúci svoje zväčšené gule na rôzne činnosti

Vedia ich totiž nafukovať, naťahovať a meniť. Ich gule ale na rozdiel od toho, čo si pomyslí západný človek, nesymbolizujú sexuálne, ale finančné šťastie. Populárny je tento youkai najmä na Shikoku. Vtipný a zároveň vážny animovaný film Heisei Tanuki Gassen Pom Poko vás prevedie každodenným bojom posledných tanuki, ktoré z ich domovov vyháňa postupujúca urbanizáciou a ich vyrovnaním sa s ľuďmi a mašinami. Názov pochádza z ich zvyku vyjsť počas súmraku na voľné priestranstvo, pričom si udierajú na svoje brušká a zväčšené gule- a to vydáva zvuk pom-poko-pom!

Paleta tých známejších youkai- aspoň čo sa týka modernej kultúry- zahŕňa mačacích youkai bakeneko alebo nekomata  (tú ste spoznali podľa toho, že mala rozdvojený chvost). 
猫又/猫股 Nekomata

Podľa povery zvykli posadnúť čerstvo mŕtvych ľudí,  preto bolo treba vždy pri mŕtvom bdieť! Bakeneko figuruje v poslednom arcu  Ayakashi samurai horror tales  a je to fajnový animovaný fantasy horor, ktorý dostal aj sequel Mononoke. Práve v Mononoke sa objavujú ďalší tradiční youkai, ako napr, Umibózu (morská príšera, doslova morský mních), Nue (chiméroidný youkai prišlý z Číny) či Zashiki Warashi (youkai v podobe dieťaťa, ktoré sa v noci prechádza po dome)

Umibózu, "Morský mních"

Tengu, alebo nebeský pes, je taktiež veľmi populárnym. Pôvodne z Číny, napriek svoju menu zvyčajne naberá vtáčiu podobu. Charakterizuje ho dlhý nos v podobe zobáka a vejár z peria. Hoci bol na začiatku považovaný za pôvodcu chaosu, neskôr nabral ochranné prvky- aj keď je ešte stále nebezpečný. Nájdete ho najmä v lesoch a horách. Často sa objavuje ako protagonista v humorných ľudových príbehoch, kde má mnoho charakteristík trickstera. Samozrejme sa často objavuje aj v anime, aj keď zvyčajne ako vedľajšia postava.
Typická tengu maska s dlhým, falickým nosom, ktorý často fungoval ako sexuálny symbol

Yamauba je akýsi ekvivalent čarodejnice, jej meno v preklade znamená „starena z hôr“(skontrolovať). Zobrazuje sa väčšinou ako stará žena, ale nie je to pravidlom. Možno by sa dala ta trochu prirovnať k našej strige z príbehu Janka a Marienky- tiež sa až nezdravo zaujíma o cudzie malé detí (ktoré niekedy aj zje). Zaujímavosťou je, že po tejto postave bol pomenovaná jedna odnož japonskej alternatívnej módy gyaru-yamanba.
山姥 Yamauba, od Hokusaiho

Hanya, ženský Oni, figuruje často v japonskom folklóre. Možno (spolu s yamaubou, ako už spomenuté) by sa dal považovať za japonskú Strigu, alebo Babu jagu. Často vystupuje ako postava v tradičnom nohbunraku (bábkovom) divadle. Film Onibaba  z roku 1964 ho používa ako symbol amorálnosti. Takisto je to práve Hannya, ktorá prenasleduje každého, kto sa pokúsil prejsť popod legendami opradenú bránu Rashomon v Kyote (poviedka a film). Hanya je jeden z youkai, ktorý definitívne prešiel na temnú stranu a mal, podobne ako yama-uba  ľudožravé tendencie.
Maska hanya, ktorá sa používa v noh divadle

 V animovanej podobe sa môžeme dozvedieť aj o ďalších youkai, pričom sa nedržia len tradičných, ale veselo sa vymýšľajú aj noví Mnoho sa ich objaví napríklad v mange/anime Mokke, Natsume Yuujinchou (Natsumeho "kniha priateľov"), Dororon Enma-kun, Sengoku Youko, Amatsuki, Karas a mnoho ďalších.

Niekoľko príkladov filmov a kníh s youkai:
1960s Youkai Monsters, voľný remake The great youkai wars (2005).
Home: itoshi no zashiki warashi (2012)- japonský rodinný film (online na dramacrazy)
Jedno z mála anglických diel pochádza od  Lafcadia Hearna - Kwaidan: Príbehy a štúdie podivných vecí (Kwaidan: Storied and Studies of Strange Thing), kde sa okrem youkai dozviete aj o yúrei a iných fenoménoch. Film- Kwaidan 1964.
Youkai pomerne často vystupujú aj v japonských hororoch (Onibaba, Youkai Tengoku- Ghost Hero 1990,  Dororo- Manga 1960s, film 2007)
TheSandman: The Dream Hunters, novela od Neil Gaimana z 1999 (nádherne ilustroval Yoshitaka Amano!) a comicsová verzia z 2007-2008  je jedinou fikciou západnej literatúry (pokiaľ viem), v ktorej vystupuje youkai ako hrdina.

Na záver malé upozornenie: youkai, ktorých som spomínala, tvoria len nepatrný zlomok z množstva tých, ktorí sa vyskytujú v Japonsku. To isté platí aj pre literatúru a film/anime. Dúfam však, že som svojím príspevkom vzbudila váš záujem o tieto úžasné tvory a že sa sami vrhnete do ďalšieho bádania. Niekoľko internetových odkazov na začiatok (v angličtine):
http://pinktentacle.com/tag/yokai/ (mnoho tradičných zobrazení youkai- stránku treba niekedy refreshnut, alebo copy+paste url)
Mestské legendy Japonska (v slovenčine!)
Kwaidan,od  Lafcadio Hearna
Glimpses of unfamilira Japan, od Lafcadio Hearna
Tales of Old Japan, preklad Algernon Bertram Freeman-Mitford


1 comments: