Speculum

Sunday 26 May 2013

Youkai, časť prvá




Dovoľte mi predstaviť bájne bytosti japonského folklóru- YOUKAI.
Tento text pôvodne vznikol ako prednáška do Anime salónu na festivale japonskej kultúry, fantasy, sci-fi a gamesov Animeshow. Preto nájdete v texte mnoho odkazov práve na anime a mangu, aj keď som sa snažila uviesť aj filmové či knižné príklady. Anime a manga však zostáva suverénne najpočetnejšou kategóriou s príkladmi youkai a zároveň aj najdostupnejšou pre nejaponské publikum. Youkai sú vyslovene japonský fenomén a nie mnoho literatúry, či filmových spracovaní sa dostane za hranice Japonska.

Ushi-Oni



Možno ste už toto pomenovanie počuli, a možno nie: youkai, tajomné, nadprirodzené bytosti z príbehov a rozprávok Japonska. Hoci sa vedci, ktorí sa zaoberajú týmto fenoménom, nevedia zhodnúť na presnej definícii, vedia aspoň, čo youkai nie sú- a za čo sú často zamieňané u nás. 

Youkai  nie sú duchovia- tí sa nazývajú po japonsky yúrei, zvyčajne nemajú nohy, nemajú materiálne telo a často strašia. Takisto by sa nemali youkai zamieňať s monsters západnej kultúry- na rozdiel od netvorov totiž nemusia byť zloduchovia (aj keď často takto vystupujú). Z tej istej príčiny treba dať pozor na preklad démoni- termín ovplyvnený kresťanským chápaním dobra a zla- youkai totiž nie sú vždy vyslovene zlí. Pre pochopenie by sa snáď youkai dali prirovnať k bájnym bytostiam európskeho folklóru: k vílam, vodníkom, koboldom, škriatkom a podobne. Youkai sú bytosti na hrane: ak sa mám vrátiť k ázijskej terminológii, našli by ste ich na hranici mezi yin- yang: nachádzajú sa medzi vlhkým a suchým, teplým a studeným, ženským a mužským princípom: objavujú sa pri súmraku alebo na svitaní, najčastejšie na hranici mesta (dediny) a prírody, pri mostoch (rieka často tvorila nejakú hranicu), keď svieti slnko a zároveň prší. Ich charakter sa najlepšie dá popísať názvom henge, čo znamená zmena a oba znaky v ich mene –you  -kai- znamenjú tajomstvo, mystérium. Od svojej podstaty sú nepolapiteľní, tajomní.
Podľa jednej teórie majú pôvod v shintoizme (animistické náboženstvo Japonska), keď niektorí kami (shintoistickí bohovia) klesli na význame a stali sa z nich youkai- bytosti medzi bohmi a obyčajnými tvormi. Youkai sú veľmi rôznorodí: poznáme ich v podobe ľudí, zvierat, ale aj rastlín či každodenných predmetov (ktoré sa stanú youkai keď dosiahnu určitý vek, zvyčajne 100 rokov, a nazývajú potom sa tsukumogami), dokonca aj tajomných zvukov, ktoré sa zvyknú ozývať v noci v dome, ako praskanie dreva a podobne. Tradične sa spájajú skôr s vidiekom ako s urbánnym prostredím- ale výnimky sa nájdu.
Tsukumogami- dáždnikový youkai

Ak načrieme trochu do histórie, vidíme, že youkai sú pomerne starý fenomén: prvé zmienky sa objavujú na cisárskom dvore 9. storočia (obdobie Heian), na jeho popis sa však používa odlišný termín: mononoke. Youkai ako takí ešte nie sú vyhranení- mononoke je niečo neurčité, tajomné, neprirodzené alebo nadprirodzené. V tomto období sa objavujú aj onmyouji - budhistickí kňazi špecializovaní na manipuláciu yin yang na ochranu pred týmito fenoménmi.
Neskôr sa začína používať termín obakebakemono, alebo nadradený termín ayakashi (ktorý však zahŕňa všetko nezvyčajné, youkai, duchov a podobne). Pojem youkai sa začína používať v období Edo (17st- koniec 19st.) a „kultúra youkai“ zažíva naozajstný rozkvet, a to hlavne prostredníctvom populárnych (a lacných, a teda dostupných) drevotlačí ukiyo-e. V tomto období sa vynárajú aj prvé popisy youkai, keď sa objavujú bádatelia a encyklopedisti, ktorí zbierajú miestne legendy a zostavujú z nich katalógy a popisom a ilustráciou jednotlivých youkai.
Medzi takýchto bádateľov patrí napríklad Toriyama Sekien a ďalší.
Koncom 19. st. nastáva zmena: po revolúcii a páde Shogunátu, a v období Meiji  prichádza západná kultúra a veda a youkai sa odsúvajú do sveta výmyslov. Ich povesť je naštrbená, a to aj vďaka bádateľovi menom KunioYanagita, ktorý ich analyzuje a odkrýva ako folklórne povery. Vtedy však získajú nostalgický náboj, ako obraz starého dobrého Japonska, keď všetci žili v súlade s prírodou- youkai sa zrazu stávajú nositeľmi tradícií, spájajú minulosť so súčasnosťou.
Popularita youkai zasa výrazne stúpla až v 70tych rokoch 20.st, a to aj vďaka populárnym médiám, najmä mangy a neskôr anime, z ktorých sa môžeme dozvedieť o najširšej palete tradičných, ale aj nových youkai. Objavujú sa aj vyššie spomínaní urbánni youkai, ako napr. kuchisake onna - ktorých revírom je vyslovene mesto.
V 60tych rokoch začína svoje dielo aj populárny mangaka a v súčasnosti najvýznamnejší bádateľ v youkai oblasti. Jeho meno je Mizuki Shigeru a je autorom veľmi populárnej mangy Hakaba Kitarou.
Vznikla v 1959 a už o pár rokov sa dočkala aj anime spracovania pod názvom Gegege Kitarou- neskôr aj manga vychádzala pod týmto názvom. Anime vznikalo každé desaťročie a v roku  2008 vychádza 11 dielne anime pod pôvodným názvom Hakaba Kitarou, ktoré zachováva hororový, temný štýl prvej mangy. 
Medama Oyaji
 Kitarou je pochmúrny chlapec s jedným okom, posledný potomok yurei klanu. Narodil sa z mŕtvej matky a jeho otec ho sprevádza v podobe oka- Medama oyaji. Kitarou má zázračnú vestu chanchanko a v niektorých verziách aj diaľkovo ovládané sandály alebo odpojiteľnú ruku. Spolu s Neko-musume sa snaží sa o pokojné spolužitie youkai a ľudí, ktoré mu niekedy marí jeho, no v podstate nepriateľ, Nezumi Otoko. Jeho jedno oko je signifikantné: v minulosti sa niekedy deti s postihnutím, alebo s deformáciou pokladali za potomkov youkai a odvádzali sa do lesa.

 Hyaku Monogatari a Hyakkiyagyó.
Hyaku Monogatari,  či Kaidan boli strašidelné príbehy, ktoré si rozprávali samuraji  od skorého Eda, pričom po každom príbehu sfúkli sviecu. Keď dopovedali posledný príbeh a sfúkli poslednú sviecu, mal sa objaviť youkai, preto sa to považovalo aj za skúšku odvahy. 100 však bolo skôr symbolické číslo, mohlo sa jednať o viac, alebo menej príbehov. Popularita týchto príbehov zažila oživenie v 80tych rokoch minulého storočia, keď si ich znovu rozprávali stredoškoláci v noci v škole.

Tento motív je spracovaný napríklad v anime Hundred stories/Requiem fromthe darkness:
Pôvodne séria noviel, v r. 2003 vzniklo anime. Momosuke Yamaoka je synom výrobcu sviečok z Eda, má však spisovateľské ambície. Rozhodne sa napísať 100 strašidelných príbehov, a  preto sa vydá hľadať mysteriózne prípady. Na cestách sa stále stretáva s trojicou spiritualistov Mataichim, Ogin a Nagamimi, ktorý vždy majú niečo do činenia s tajomnými prípadmi. Je to horor s nádychom erotiky, animačným štýlom trochu pripomína Mononoke.

Hyaku Monogatari- Procesia 100 youkai

Hyakkiyagyo, alebo Hyakkiyakó- je procesia 100 youkai.
S jej zobrazením sa stretávame na niekoľkých zvitkoch z Eda. Pôvodne to bola desivá nočná procesia, na ktorú sa ľudia nesmeli dívať, inak ich youkai potrestali. Neskôr však stratila svoju silu, keď ju ľudia vtipne zachytili na papier. Ako ich vodca sa objavuje youkai Nurarihyon, malý starec s predĺženou lebkou. Tento Nurarihyon spravil mimochodom celkom dobrú kariéru: pôvodne to bol youkai, ktorý sa objavoval na mori (nura znamená šmykľavý). V období Edo sa mu začala pripisovať schopnosť nepozorovanie vkĺznuť do ľudských príbytkov, kde sa potom správal ako ich pán, a to tak suverénne, že ho nikto nevedel vyhnať. Možno preto sa z neho napokon stal až vodca procesie 100 youkai.
Nurarihyon
 Pre záujemcov môžem odporučiť mangu a anime Nurarihyon no mago,  kde sa objavuje mnoho tradičných ale aj vymyslených youkai. Je to shounen, ale na svoje si prídu aj starší čitatelia (najmä pri mange).

Populárnym youkai je Yuki Onna, alebo snežná žena (možno niečo ako Ľadová kráľovná u nás). Ovláda sneh a beda pocestnému, ktorý ju stretne vo víchrici, najmä ak je to muž: Yuki Onna je totiž nádherná žena, ktorá pocestného zvedie k spánku, a keď ten spí, zasype ho snehom. Nemusím povedať, že pocestný zvyčajne zamrzne.

Yuki Onna sa objavuje vo viacerých spracovaniach, napríklad  je aj centrálnou postavou mangy Shirahime Syo od CLAMPu. Objavuje sa aj vo filme AkiraKurosawu Yume: The Blizzard (Sny, Snehová búrka), alebo v klasickom filme z r. 1968 Kaidan Yuki Onna (ang. Ghost Story o the Snow Witch)

Pomerne častý youkai je  Inugami:
 犬神 je typ shikigamiho, čiže domácho pomocníka. Takíto shikigami zvyčajne vykonávajú pomstu alebo ochraňujú na pokyn svojho pána, inugami-mochi. Sú veľmi mocní a môžu existovať aj nezávisle, ako sa aj obrátiť proti vlastnému pánovi a posadnúť ho. Preto si treba dať pozor, aby ste neprivodili jeho hnev.


Inugami

V Japonskom folklóre je pes považovaný za magické zviera; vraj kedysi vedel hovoriť, ale postupne túto schopnosť stratil. Inugamiho si môžete dokonca vyrobiť, ale dosť krutým spôsobom: musíte pochovať psa do zeme po krk a rozložiť okolo neho potravu, ktorú však nedosiahne a počkať, kým umrie. Potom musíte oddeliť jeho hlavu, očistiť lebku a položiť ju pod domáci oltár- a tak sa vám objaví Inugami.
Zaujímavým spracovaním je 13 dielne OVA anime The Hakkenden: založené na klasickom románe Nansó Satomi Hakenden. Odohráva sa v Sengoku ére (15-16st) počas chaotických občianskych vojen. Celý príbeh je popretkávaný budhistickou a shinto symbolikou, ako mosty, veterné kohútiky a p. V roku 2006 vznikla aj dvojdielna dorama Satomi Hakkenden,v hlavnej úlohe s Hideaki „Taki“ Takizawom.
Jedným z najpopulárnejších diel, ktorého hlavným hrdinom je inugami je manga (a anime) od Rumiko Takahashi, Inuyasha:
Jedná sa o romanticko- akčný fantasy príbeh s komediálnymi prvkami (shounen, fantasy, time-travel), ktorého hlavným hrdinom je hanyou (kríženec Inu-youkaiho a človeka) Inuyasha, ktorý žije v  16. storočí, a moderného dievčaťa z Tokya, ktorá je reinkarnáciou miko (shinto kňažka). Manga je dlhá, dej má mnoho zvratov a objavuje sa v ňom mnoho youkai- tradičných, ale aj vymyslených autorkou. Okrem bytostí sa tam objavujú aj magické predmety (najmä meče). Osobne je to jedna z mojich najobľúbenejších máng, aj preto, že pre mňa bola bránou do fascinujúceho sveta youkai.
Sesshoumaru, starší brat InuYashu a plnokrvný youkai vo svojej inu-podobe

 Iného kalibru je manga Inugami expert, ktorej hlavným  hrdinom je tiež inumochi, ktorý však ostáva viac-menej v pozadí. Je to horor a guro, čiže nič pre slabé žalúdky!

Príbuznými Inugami sú Ookami (termín označuje vlkov, ako aj vlčích youkai).
Hoci sú dnes sú vlci v Japonsku vyhynutí (posledný vlk uhynul na Hokkaide v 1905), tradične majú silnú pozíciu vo folklóre: sú považovaní za posla alebo avatara boha (kami),  alebo môžu byť aj samotným bohom, tzv., yama-inu, ktorý ochraňuje ľudí v divočine.
Ookami sú populárnym námetom literatúry a kinematografie (koniec-koncov podobná fascinácia vlkmi existuje aj v Európe, aj keď  v tomto prípade skôr zastupujú sily zla). Existuje viacero PC hier( Susanoo: Ookami od Sony z roku 2006 pre Nintendo a Wii) a samozrejme ich nájdeme hlavne v anime a mange.

Mononoke Hime. San (vľavo) a jej adoptívna matka- ookami Moro


Svetoznámu Mononoke Hime- od Hayaa Miyazakiho asi nemusím osobitne predstavovať. Vlky tu hrajú síce nie hlavnú, ale významnú úlohu-  sú adoptívni „rodičia“ a súrodenci hlavnej hrdinky San: ohromní vlci, ookami v oboch významoch, kami lesa. V Mononoke Hime vidíme večný boj prírody s ľuďmi, pričom obom ide o to isté- o prežitie. San sama je na hranici, nie je ani človek, ale ani youkai. Okrem vlkov a nádhernej prírody tu vidíme aj malých lesných youkai kodama, ktorým dal Miyazaki originálnu podobu. Kodama žijú zvyčajne v starých stromoch a môžu byť aj zlí, ak im zotneme strom alebo inak poškodíme prírodu. Objavuje sa tam aj  džinistický kami v jelenej podobe, ktorý dáva a berie život v lese. Kto to ešte nevidel, šup pred obrazovky- je to must, najväčšie epické dielo Miyazakiho!

Mononoke Hime, kodama, lesní kami


Druhá časť je tu!

2 comments:

  1. Úžasný článok, skutočne ďakujem, že si túto prednášku spísala - bola som na nej a je to jedna z najlepších conových prednášok, na ktorých som kedy bola! :)

    Na ďalšiu časť sa teším! ;)

    Dada / Trojveršie.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tvoj koment ma nesmierne potešil! Už dávno som to plánovala urobiť, ale až teraz som sa k tomu dohnala :)
      Zajtra postnem druhú časť, a postupne aj ďalšie prednášky! :)

      Delete